Tips inför arbetsstarten efter semestern

Bild med två glada kvinnor i ett kontor.

Välkommen tillbaka efter sommaren!

Vi på Zondera hoppas att du har haft en riktigt härlig sommar med trevliga aktiviteter, avslappning och ökad energinivå.

Ibland kan det kännas lite jobbigt och oroligt att återgå till vardagslivet och arbetet efter semestern, även om du trivs på din arbetsplats. Därför vill vi ge 5 tips för att få mer motivation och en bättre start på hösten!

5 tips inför arbetsstarten efter semestern

Ikon med kugghjul.

1. Våga starta försiktigt

Det är helt okej att börja arbeta lite mjukare i början! Ta första arbetsdagen i mitten på veckan om du kan. Det är då lättare att vänja sig vid de gamla rutinerna och dagsrytmen samt att det kan kännas skönt att det snart är helg.

Ta dig tid att i lugn och ro gå igenom eventuella mail eller andra uppgifter som staplats på hög under semestern. Unna dig även lite fler pauser, kanske kan du ta en kaffe ute i solen. Gå gärna ut med en arbetskollega eller vän på lunchen för att få lite extra energi.

Ikon med en klocka.

2. Återställ dina sömnrutiner

Något av det som brukar rubbas under semestern är just sömnrutinerna. Långa härliga kvällar med grillning och umgänge med familj och vänner. Härliga sovmorgnar och mysfrukostar med familjen har ställt om de normala sömnrutinerna.

Tips för bättre sömnrutiner:

  • Ta vara på dagsljuset! Att utsätta sig för en hög dos av ljus under dagen ger kroppen ökad vaksamhet och mer naturligt trött på kvällen.
  • Undvik tekniska föremål som TV, mobiltelefon, surfplatta, dator och dylikt minst en timme innan du ska sova. Ljuset från dessa enheter stör vår produktion av sömnhormonet melatonin.
  • Se till att ditt sovrum är mörkt, tyst och svalt. Mörkret hjälper hjärnan att slappna av och producera melatonin. Temperaturen bör ligga på strax under 18 grader. När det är varmt i sovrummet måsten kroppen arbeta för att hålla sig sval, vilket kan leda till oro i kroppen.
  • Regelbundenhet, försök att lägga dig och somna vid samma tider varje dag. Kroppen kommer då naturligt ställa in sig på dessa tider.
  • Varva ner ungefär en timme innan du ska gå och lägga dig. Skriv ner oroliga tankar, läs en bok eller gör avslappnande övningar.
Ikon med ett hus.

3. Förnya din arbetsmiljö

För att skapa lite extra motivation inför arbetet, skaffa något som kan piffa upp tillvaron och arbetsmiljön! Varför inte köpa lite nya arbetsmaterial eller arbetskläder som ett par sköna skor. Sätt upp motiverande citat och bilder som gör dig glad, kanske ställa fram någon blomma eller prydnad som du tycker om!

Ikon med musik.

4. Förläng semesterkänslan

Ta vara på att det fortfarande är varmt och ljust ute, det är inte höst än! Försök göra aktiviteter som du gjorde under semestern efter arbetstiden. Fika, ät lunch eller middag på en uteservering. Passa på att grilla med vänner eller familj när vädret tillåter. Kanske kan du ta ett kvällsdopp om du har närheten till en sjö eller strand.

För att varva ner på kvällen kan du sätta dig i kvällssolen och läsa en bok, lyssna på musik och kanske löser nägot korsord, sudoku eller liknande. Det får dig även att känna lugn och varva ner inför att du ska gå och lägga dig för att sova.

Ikon med en stjärna.

5. Planera något att se fram emot

Försök planera in något roligt att se fram emot! Kanske kan du hitta någon trevlig kvällskurs eller annan fritidsaktivitet som får dig att känna inspiration? Du kanske kan ta en mini-semester, exempelvis en långhelg med SPA-övernattning, en helgkryssning eller varför inte en weekendresa? Eller så tar du en långhelg och träffar vänner eller helt enkelt bara slappnar av med inga planer alls!

Bild med två glada kvinnor i ett kontor som tittar på en Ipad.

Utveckling av Zonderas webbportal

Vår webbportal har fått ett ansiktslyft!

Nu är det lättare att få en tydlig överblick av innehållet i portalen. Det har även blivit enklare att navigera i menyn.

I Zonderas webbportal kan du administrera undersökningar, följa svarsstatistik och ta del av resultat. Du kan även skapa handlingsplaner och uppföljande eller fristående PULS-mätningar.

Kontakta oss för att få en kostnadsfri demo!

Glada kollegor i ett kontor som tittar på en dator.

Zonderas kundundersökning 2022

Först och främst vill vi tacka alla de som tagit sig tid åt att besvara vår egen kundenkät. Ni hjälper oss i vårt kvalitetsarbete så att vi kan bli ännu bättre på att möta era behov och önskemål i de uppdrag vi genomför åt er.

Det är med glädje vi noterar är att våra kunder i mycket hög grad upplever att vårt uppdrag bidar till en positiv utveckling inom organisationen. Kunderna ger våra projektledare starka bedömningar vad gäller analys, kvalitet och presentation samt bemötande och service. Slutligen upplever man att vårt resultatmaterial och internetverktyg är tydligt, pedagogiskt och informativt. Våra kunder rekommenderar i hög grad Zonderas tjänster och vårt NPS landar i år på 52. (Ett NPS, Net Promoter Score, på 52 betyder att vi har många ambassadörer.)

Samtidigt är vi lyhörda inför era synpunkter kring förbättringsområden, speciellt när det gäller löpande förbättringar och moderniseringar av rapporter, stödmaterial och generell layout. Vi behöver också bli bättre på att kommunicera helhetsgreppet i våra tjänster, speciellt vilket stöd vi kan ge i form av organisationsutveckling, chefsstöd och utbildning.

Återigen, tack för ert engagemang och era inspel!

// Zondera

NPI - Net Promoter Score illustration över skala.

Publicerat 2022-08-25


Back to bulletins