10 tips för en lyckad semester!

En sommarbild av ett pilträd på landet.

Glad sommar 2023 önskar Zondera

Vi på Zondera vill önska dig en härlig sommarsemester och en trevlig midsommar!

Ta vara på den svenska sommaren och upptäck en rad prisvärda aktiviteter som kommer förgylla din semester. Vi delar med oss av våra 10 bästa tips för att förvandla din sommar till en upplevelserik och minnesvärd semester.

Vi har handplockat ett urval som passar för alla, oavsett om du är ensam eller tillsammans med hela familjen. Listan med 10 sommartips finner du lite längre ner på denna sida!

Sommarbild på grönt landskap i Skåne med klarblå himmel.

10 tips för en lyckad semester!

1. Turista i en ny stad

Var turist i en ny stad och upptäck nya restauranger, småbutiker, parker och annat! Det finns mycket man kan se och upptäcka bara genom att åka till en annan stad i närheten man aldrig varit i.

2. Åk till en badplats eller strand

Vad påminner inte mer om en sommarsemester än att bada? När det är som varmast kan det vara riktigt skönt att hoppa ner i vattnet och svalka sig. Om du är vid en sjö eller kusten kan du testa på olika vattensporter såsom paddling, kitesurfing eller vattenskidor. Det är både roligt och ger en energiboost!

3. Gå på museum

Utforska nya kunskaper och njut av kulturella upplevelser genom att besöka fascinerande museer. Var du befinner dig i Sverige finns det sannolikt ett museum, en utställning eller en mässa som ligger inom räckhåll och erbjuder en berikande upplevelse.

4. Ha en picknick

Packa en picknickkorg och njut av en avkopplande stund i en närliggande park eller annan fin plats i naturen. Koppla av genom att tex. läsa en bok, lösa korsord eller liknande, kanske spela några utomhusspel med en vän.

5. Besök en djurpark

Ta med familjen till ett närliggande zoo eller djurpark och upplev spännande djurarter. Det är en perfekt aktivitet för både barn och vuxna. Få möjligheten att lära er mer om de olika djurarterna genom informativa skyltar och/eller guidade turer. Passa på att ta en kamera och fånga en mängd bilder som ni senare kan sätta samman till ett minnesvärt kollage.

6. Delta i lokala evenemang

Ta reda på vilka evenemang som äger rum i din närhet, som konserter, marknader, tivolin eller utställningar. Det kan vara en kul och underhållande aktivitet att delta i och lära känna din lokala kultur.

7. Prova på en sommarsport

Det finns många roliga sommarsporter och spel som man kan prova. Varför inte köra lite minigolf, spela boule, trädgårdsbowling eller kubb? Andra aktiviteter man kan prova på är till exempel att cykla på utflykt, spela beachvolleyboll eller badminton.

8. Bygg hotell för insekter och fåglar

Ge dig själv en meningsfull och rolig sysselsättning genom att bygga ett insektshotell eller en fågelholk. Det är ett kreativt projekt som också gynnar de utsatta småfåglarna och insektsfaunan.

Följ länkarna nedan för att få byggbeskrivningar:

Beskrivning hur du bygger ditt eget insektshotell

Beskrivning hur du bygger din egen fågelholk

9. Ta en liten campingtripp

I de flesta orter finns det campingplatser eller någon annan plats där det är möjligt att campa. Ibland kan det vara en rolig upplevelse att campa enbart över natten. Kanske tända upp en liten eld och grilla korv på en pinne som man gjorde förr! Enligt allemansrätten får du nästan campa vart du vill.

OBS!
Glöm inte bort brandrisken och säkerheten, gå in på denna länk för att läsa mer:

Brandskyddföreningen / Camping

Läs mer om allemansrätten och andra tips från Naturskyddsföreningen:

Guider och tips från Naturskyddsföreningen

10. Grillparty!

Självklart får vi inte glömma att grilla med vänner och bekanta. Passa även på att bjuda in någon eller några personer du inte riktigt känner och skapa nya vänskapliga kontakter. Varför inte en granne till exempel?

Prova att grilla någonting nytt som till exempel: Bröd, potatis och rotfrukter eller olika grönsaker. Grilla direkt på grillen, gör egna grillspett eller blanda en fantasi av ingredienser att baka i foliepaket.

Ha en fin sommar!

Sommarbild på rosa vildrosor med klarblå himmel.

Publicerat 2023-06-21


Tillbaka till anslag