Glad Halloween och Allhelgonahelg

Bild på färgglada prydnadspumpor.

Glad Halloween och fin Allhelgonahelg!

Zondera hoppas du får en glad och spöklig Halloween! Vi önskar dig en stämningsfull Allhelgonahelg med möjlighet att minnas och hedra de som har gått bort.

Halloweenpumpa.

Historia

Halloween, även kallad Alla helgons dag, är en årlig fest som firas runt om i världen den 31 oktober. Traditionellt sett är det en tid då människor klär ut sig i olika skrämmande kostymer, dekorerar sina hem med spöklika attribut och njuter av godis i överflöd. Men bakom de festliga aktiviteterna finns en rik historia och kulturell mångfald som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Historien om Halloween kan spåras tillbaka till det keltiska folket, som levde för över 2000 år sedan i området som nu är Irland, Storbritannien och Frankrike. Deras nyår, Samhain, inföll den 1 november och markerade övergången från sommar till vinter. På kvällen före Samhain trodde kelterna att gränserna mellan den fysiska och andliga världen suddades ut, vilket gjorde det lättare för andar och andar att vandra fritt på jorden.

När romarna erövrade delar av kelterna absorberades deras egna högtider i Samhain, och över tid utvecklades en blandning av keltisk och romersk tradition. Under medeltiden integrerade den kristna kyrkan Samhain i sin egen kalender och skapade helgdagen Alla helgons dag den 1 november för att hedra helgon och martyrer. Aftonen innan, känd som Allhelgonafton, var föregångaren till det moderna Halloweenfirandet.

Den moderna versionen av Halloween introducerades i Nordamerika på 1800-talet genom den stora vågen av irländska och skotska invandrare. De tog med sig sina traditioner och sedvänjor, inklusive att klä ut sig och besöka grannskapets hus för att be om godis. Med tiden utvecklades Halloween till en allmänt omfamnad fest där människor i alla åldrar deltar i firandet.

Bild på färgglada prydnadspumpor.

Publicerat 2023-10-31


Tillbaka till anslag