HR-Trender 2024

Topp 5 trender inom Human Resources 2024. Bild på glada kollegor.

Trendspaning - Human Rescources 2024

Zondera har gjort en omfattande trendspaning för att få en samlad bild av vad vi kan förvänta oss det kommande året inom HR. Vi har sammanfattat de fem viktigaste trenderna som kommer att påverka hur arbete och personalhantering ser ut under 2024. I listan nedan får du reda på de senaste utvecklingarna inom HR detta år. Passa på och förbered dig för vad som kommer att hända och var först att hänga med på det nya!

Möte mellan glada kollegor i en ljus arbetsmiljö

Topp 5 HR-Trender 2024

1. GenAI

Generativ AI – såsom ChatGPT och det ständigt ökande antalet verktyg som bygger på denna teknologi – kommer att revolutionera allt kring hur vi hanterar talang och arbetsplatsdynamik. Från en daglig synvinkel kommer HR-professionella att få möjlighet att effektivisera många processer, såsom rekrytering, personlig utveckling, arbetskraftsplanering och administrativa uppgifter. Samtidigt kommer de även behöva hantera de mänskliga konsekvenserna av denna radikala förändring och finna en balans mellan effektiviteten hos AI och de mänskliga egenskaper som fortfarande är väsentliga inom affärsvärlden.

2. Kompetensförsörjning

Kompetensförsörjning har blivit en central HR-trend eftersom företag inser vikten av att ha rätt kompetens för att vara konkurrenskraftiga och framgångsrika. I stället för att agera på behovet av kompetens när det uppstår, antar organisationer nu en proaktiv strategi. Det innebär att de försöker förutsäga sina framtida behov och arbeta med att identifiera och utveckla nödvändig kompetens i förväg.

Organisationer satsar alltmer på att utveckla och behålla befintlig talang internt. Det kan innebära att erbjuda utbildning och utvecklingsmöjligheter för att hjälpa befintliga medarbetare att förvärva de färdigheter som krävs för att möta framtida behov

3. Flexibla arbetssätt

HR-chefer på företag, särskilt i större organisationer, arbetar nu ännu mer för att anpassa sig till flexibelt arbetssätt. De vill fortsätta att främja arbete på distans och på plats. HR-cheferna är dock oroliga över hur de kan bevara en hälsosam arbetsmiljö samt en god hälsa hos medarbetarna. För att hantera detta behöver de utveckla strategier för att behålla arbetsglädje och sunda arbetsförhållanden.

4. Lönetransparens

Under pandemin har vårt synsätt på arbete förändrats, och tillit till ledarskapet har blivit viktigare. Men för att bygga starka relationer får vi inte glömma bort lönetransparens. Detta är för att hindra våra bästa medarbetare från att gå över till konkurrenten. Genom att vara öppna om löner och möjligheter skapar en bra arbetsplats, och säkrar också positionen för att attrahera och behålla talanger. Var först med lönetransparens för att lyckas rekrytera talanger och bygga starka relationer.

5. Ledarskapsutveckling och stöd

Investeringar på arbete med ledarskapsutveckling har ökat under ett par år och trenden kommer hålla i sig framöver. Då ledarskapet kommer behöva utvecklas och anpassas för att fungera på distans kommer HR behöva arbeta mycket med ledarskapsutveckling och agera stöd för ledare. Efter undersökning av ledarskapets styrkor och svagheter sker en utvärdering av vad som behöver utvecklas. Därefter kommer chefer och ledare få vägledande samtal med HR-konsult i samband med ledarskapsövningar där HR coachar och ger feedback på resultaten.

Sammanfattning

Zondera ser framåt till 2024 och pekar på fem viktiga trender för hur vi jobbar. Smarta datorprogram, som ChatGPT, kommer att göra det enklare för företag att hitta rätt folk och få jobbet gjort snabbare. Företag kommer också att bli bättre på att träna sina anställda för att de ska bli riktigt bra på det de gör.

Att jobba på olika ställen, som hemma eller på kontoret, blir viktigare för att alla ska må bra när de jobbar. Att vara ärlig om hur mycket folk tjänar och vilka möjligheter det finns blir viktigt för att bygga förtroende och hålla på de duktiga medarbetarna. HR, som är som företagets jobbcoach, kommer också att hjälpa chefer att bli bättre på att leda sina team, särskilt när de jobbar på olika ställen.

Workshop på arbetsplatsen, medarbetare arbetar tillsammans.

Baseras på en samlad bild av information från bland annat dessa källor:

5 HR trends for 2024: what can you do to stay ahead?

HR trends 2024: Are the greatest advancements within reach? (hrexecutive.com)

HR-trender 2024 – detta behöver arbetsgivare ha koll på | Simployer (mynewsdesk.com)

HR-trenderna under 2024 - HR-yrket - HRnytt

Report: HR Trends 2024 - Navigating the Future of Work (extensishr.com)

The Eight Biggest HR Trends In 2024 (forbes.com)

The Top 5 HR Trends For 2024 (forbes.com)

Trendrapport: HR-trender att ha koll på 2024 – Lernia

Kontakta oss för att få mer information om hur våra konsulter kan hjälpa er!

Publicerat 2024-01-25


Tillbaka till anslag