Friskfaktorer

Bild på läkare som har ett möte.

Vad är friskfaktorer?

Friskfaktorer är de positiva förhållanden på arbetsplatsen som främjar medarbetarnas hälsa, välmående och engagemang. Dessa faktorer skapar en arbetsmiljö där människor trivs, kan prestera sitt bästa och känner sig motiverade. Exempel på friskfaktorer är bra ledarskap, arbetsbelastning i balans, delaktighet, feedback, och meningsfullt arbete.

Varför är friskfaktorer viktiga?

Främjar hälsa och välmående: En arbetsmiljö med friskfaktorer minskar risken för stress och sjukfrånvaro.

Ökar engagemang och motivation: Medarbetare som känner sig värderade och har möjlighet att påverka sitt arbete blir mer motiverade och produktiva.

Stärker samarbetet: Friskfaktorer som god kommunikation och förtroende mellan medarbetare och ledning förbättrar samarbetet och laganda.

Främjar innovation: En öppen arbetsmiljö där medarbetare kan dela idéer leder till mer kreativitet och innovation.

Glada rullstolsburna personer har ett möte.

De 8 viktigaste friskfaktorerna:

1. Rättvis och transparent organisation Beslut fattas rättvist och transparent, vilket bygger förtroende genom tydliga roller och ansvar.

2. Närvarande och engagerat ledarskap En tillgänglig och stöttande ledare skapar tillit och gör det möjligt att upptäcka och åtgärda problem tidigt.

3. Delaktighet och inflytande Medarbetare får möjlighet att påverka sin arbetssituation, vilket ökar motivationen och leder till bättre resultat.

4. Kommunikation och återkoppling Öppen och positiv kommunikation, med konstruktiv återkoppling, skapar en lärande kultur och ömsesidig respekt.

5. Prioritering av arbetsuppgifter En balans mellan arbetskrav och resurser förhindrar överbelastning och stress genom rätt prioritering.

6. Kompetensutveckling hela arbetslivet Kontinuerlig utveckling genom utbildning och mentorskap främjar medarbetarnas växt och långsiktiga utveckling.

7. Systematiskt arbetsmiljöarbete Regelbundna riskbedömningar och uppföljningar förbättrar arbetsmiljön och säkerställer en trygg arbetsplats.

8. Tidiga insatser och arbetsanpassning Snabb respons på tecken på ohälsa och anpassning av arbetsuppgifter skapar en kultur av omsorg och stöd.

Glada medarbetare i ett öppet kontorslandskap.

Medarbetarundersökningar kan stärka företagets friskfaktorer

Medarbetarundersökningar är ett effektivt sätt att mäta och arbeta med friskfaktorer. Genom att få en bättre förståelse för hur medarbetarna upplever sin arbetsmiljö kan företag identifiera åtgärder som skapar en mer hälsosam och produktiv arbetsplats. Regelbundna undersökningar och uppföljningar är också viktiga för att säkerställa att förbättringar faktiskt leder till bättre resultat och ett mer hållbart arbetsklimat.

Undersökningar kan hjälpa till med att:

Mäta engagemang: Förstå hur engagerade medarbetarna är och om de känner att deras arbetsuppgifter är meningsfulla.

Identifiera förbättringsområden: Fånga upp signaler om arbetsbelastning, kommunikation och ledarskap, och vidta åtgärder för att förbättra dessa områden.

Förebygga ohälsa: Tidiga indikationer på stress eller andra hälsoproblem kan snabbt åtgärdas om medarbetarnas åsikter tas på allvar.

Genom att använda resultaten från medarbetarundersökningar kan företag skapa en arbetsmiljö som stärker friskfaktorer och därmed ökar både välmående och produktivitet.

För att ytterligare stärka detta arbete kan PULSmätningar användas. PULSmätningar är korta, undersökningar som görs regelbundet. Dessa mätningar ger företag en kontinuerlig insikt om medarbetarnas upplevelse och hälsa. Detta gör det möjligt att snabbt identifiera eventuella problem eller förändringar som kan påverka arbetsmiljön.

Kontakta oss för en kostnadsfri demo över hur vi kan hjälpa er att utföra PULSmätningar!

Publicerat 2024-12-10


Tillbaka till anslag